Tuesday 30 October 2012

Swissroll Ku Menjadi

Assalamualaikum..malam ni ntah pe mimpi terajin nak update blog lak.Sejak ber'Umobile' ni line internet kira ok la, tak la suam suam kuku macam selalu.Ni kira dah kali empat tukar perkhidmatan broadband hehehe..harap ni bole la bertahan lama sikit.Dah alang-alang ada line ni, akak berkenan nak simpan resipi swissroll ni kat sini mana tau la bila-bila nak buat bole rujuk kat sini.Sebenarnya dah ada salin kat dalam buku nota.Tapi tak tahu la berapa panjang hayat kertas salinan tu, kata sehelai kertas kalo asyik diusung sana sini mau terkoyak ke, terbakar ke, segala ter yang sesuai lah.Dah zaman moden sekarang gunakanlah kesempatan yang adakan.Mana tau esok lusa umur tak panjang ada juga la kenangan.Dah jauh sangat dari tujuan asal ni hahahaha..jom tengok resipinya.Ni pu dapat dari hasil tangkapan en.google...terima kasih pada tuan punya resipi.Ni bukan nyer versi  'copy paste'  tau gigih betul taip malam ni...




Resipi swissroll (akak guna loyang 10X10 tu je yg ader)

Bahan A
3biji telur B
2oz gula castor
1/2 sd teh esen vanilla
1/2 sd besar ovallete

Bahan B
1.5oz tepung gandum
1/2 sd teh baking powder * tak letak terlupa
1/2 sd besar susu tepung

Bahan C
2oz minyak

*gris loyang letak kertas minyak..
*gunting kertas lebih 4inchi dari saiz asal  loyang.buat dua keping.guna sekeping dulu tau

Cara-cara :
1.Panaskan oven 170C, api atas bawah.Ayak bahan B ketepikan
2.Pukul telur, gula dan esen vanilla sampai kembang (4-5minit)
3.Masukkan ovallete pukul tahap maksima 5-7minit * sampai betul2 kembang
4.Masukkan bahan B, kacau sebati
5.Masukan bahan minyak  kacau sebati
6.Tuang aduanan ke dalam loyang yang sudah dilapik
7.Tinggalkan 3sdbesar  adunan warnakan dan buat deco ikut suka..
8.Bakar pada suhu 170C selama 15-20 minit hingga masak

Bila dah masak, biar sejuk seketika baru terbalikan atas kertas minyak yang baru.Buat dengan perlahan untuk elakkan kek patah.Pastikan yang bercorak dibawah dan yang tidak bercorak diatas, tanggalkan kertas minyak pertama secara perlahan2.
Sapukan filling yang disukai, akak guna jem strawberi kali ni.Dengan lemah lembut gulung kek tersebut dengan menggunakan kertas minyak yang dibawah kek tersebut.Siap digulung biarkn 30 minit agar gulungan tidak terbuka.Ikut resipi ada baking powder tapi enta macam mana bole terlupa nak letak, nasib baik ia tetap menjadi dengan jayanya.Pasni nak cuba buat  buh baking powder tu.Kat bawah tu akak letak sekali formula nak tukar oz ke gram dan ml.

1oz ~ 28.34g
1oz~29.73ml













Thursday 4 October 2012

Projek Minggu Lepas

Buat lagi tapi versi cupcakes.Comel je nak makan pun sekali ngap jek..
Filling atas sama ikut resipi biasa.Caranya masukkan sekeping biskut oreo ke dalam solo cup..guna 2 bungkus oreo dapatlah 20 cup..Panaskan oven ..pukul bahan cheese dan campurkan 3-4 keping biskut oreo yang dihancurkan.Tuang ke dalam cup yang ada biskut Oreo tadi.Bakar 15-20 minit.Sejukkan dan boleh makan.Lagi sedap simpan dalam peti ais semalaman.Lepas ni kalo nak makan buat malam..simpan semalaman sok baru makan.... Tapi bole ke nafsu makan bertahan ?????

Nasihat Untuk Diri Dan Semua