Thursday 24 May 2012

Kek Coklat Kukus Super Duper Moist

Kek ni dah lama buat...tapi malang nyer gambar yang kek dah dipotong elok telah terdelete oleh Kimi dari I-phone.Maka akak pun upload je gambar yang sebelum dipotong, yang suku tu pun Kimi dah makan dulu sebab tak sabar nak rasa.Kek ni memang mudah saja penyediaannya..akak dapat pun resipi dari blog dayangjack..tapi resipi tu akak dah edit mengikut kesesuaian akak.Resipi asal kek ni perlu dibakar tapi memandangkan oven tiada lagi akak pun pandai-pandai jek kukus..nasib jadi kek.Resipi ni pun menjadi pilihan hati sebabnya tidak menggunakan telur.Jom layan resipi nyer pulak ..

Kek Coklat kukus super duper moist

Bahan-bahan
1 1/4 cawan tepung gandum 
1 sudu kecil baking powder
1 /2 sudu soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko
2 sudu besar susu tepung
1 cawan gula
1 sudu kecil esen vanilla
1 1/4 suku air sejuk - ambil dari air yang disimpan dr peti sejuk *penting
secubit garam
1/2 cawan minyak masak/jagung
1 sudu kecil cuka masak / jus lemon
*optional 1 sudu kecil nescafe

cara-cara
..ni penting
* panaskan periuk kukus sebelum proses menyukat dan mengayak ye
*sukat dengan cawan penyukat ada dijual di pasaraya ni lebih mudah nak sukat tang suku-suku  tu..

1. ayak tepung gandum, baking powder , soda bikarbonat,serbuk koko ke dalam mangkuk besar
2. masukkan susu , secubit garam je tau, serta gula ke campuran tepung. kacau sebati
3. masukkan air sejuk sedikit sedikit kacau sebati
4. masukkan minyak masak, esen vanilla, nescafe jika guna,kacau sebati hingga licin tidak berketul
5. akhir sekali masukkan cuka boleh ganti dengan jus lemon..
6. masukkan adunan ke dalam loyang yang sudah digris dgn minyak/mentega...
7. tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus 1 jam 15 minit api sederhana.

Topping nyer  ;
1 cawan minyak
1 cawan serbuk koko
1 cawan air
1 cawan susu pekat 
 masukkan semua bahan dalam periuk masak sampai likat ..

pastikan kek benar-benar sejuk baru buh topping ..hias ikut citarasa..akak selalu x sempat bab topping ni ...anak-anak dah x sabar.










2 comments: