Monday 14 May 2012

Rendang Palembang Dayang Balkis

Rendang ni akak buat minggu lepas..kebetulan En.Abang yang request.Sebab aritu En.Abang ada beli daging, sebab selalunya En.Abang yang pergi pasar.kebetulan minggu tu En.Abang gi outstation 2hari dah anak-anak memang tak suka makan daging jadi bila En.Abang balik baru lah daging tu akak masak.Pagi2 dah minta rendang, kebetulan En.Abang ada beli ketupat pulut sebagai buah tangan tuk akak dan anak2.Babah kata kalo makan ketupat ni dengan rendang lagi sedap..maka hari tu terus keluarkan daging dan terhasil la rendang palembang Dayang Balkis..

Sebenarnya rendang dari blog dari sepupu akak klik sini...sebab tu akak letak nama resipi ni special sikit...
Sebagai rujukan, akak minta izin tulis resipi  kat sini ye Cik Dayang tapi ni versi yang akak dah edit ...yang asal bole tengok pada link diatas

bahan-bahan
  • Sekilo daging batang pinang
  • 2 ulas bawang besar
  • 6 ulas bawang putih
  • Cili kisar - ikut tahap kepedasan masing-masing, akak letak dalam 1/4 cawan
  • 3 batang serai
  • Seinci lengkuas 
  • Daun kari
  • Cili padi
  • 3 ulas kecil buah keras (mak cik ani  kata tambah buah keras dalam masakan melayu supaya lemak..x perlu banyak santan.)
  • Kerisik 
  • 1 kotak kecil santan kelapa/susu cair
  • Kicap manis
  • gula nisang / gula melaka secukupnya
  • Garam dan  gula secukup rasa
Cara cara ;

1.Kisar halus bawang besar dan bawang putih,ketepikan
2.rebus daging dengan sedikit air dan sebatang serai yang dititik serta kicap manis
3.tumis bahan kisar bersama cili kisar, 2 batang serai, lengkuas sehingga pecah minyak ..
4.masukkan daging dan air rebusan ke dalam bahan yang telah di tumis
5.biar mendidih ..kacau
6.masukan santan berserta buah keras yang telah ditumbuk halus , kerisik, gula nisang dan  bahan perasa.
7.akhir sekali masukkan cili padi ikut citarasa dan daun kari....
8.kacau sebati dan renehkan sehingga kuah agak pekat.

Rendang ni sedap dimakan dengan nasi , ketupat atau pulut...rasanye kalo ikut sebiji resipi Dbalkis mungkin rasanya mirip2 rendang tok sebab ada segala jintan2 tu.Nanti lain kali akak cuba sebiji resipi asal..versi ni sedap juga, x berapa pedas dan manis-manis lemak dari kicap tu.Anak anak pun makan laju jer sebab x rasa pedas.


No comments:

Post a Comment