Tuesday 25 September 2012

Cheesetart Kak Su berinti Coklat

Akhirnya hasrat nak buat kuih ni terlaksana.Ntah berapa kali butter tu keluar masuk dari peti sejuk.Bila nak buat ada je halangan tu yang tak terbuat2.Jumaat lepas Kimi tetiba demam panas yang peliknya siang ok tapi bila dah senja mula badan dia panas.Yang lagi buat akak risau tengah malam suhu badan sampai 39^,memang kena masukkn ubat kot belakang.Suap kut mulut memang dah tak bole jalan sebab mesti muntahkan balik.Dugaan betul.
Okla berbalik pada Cheesetart ni..hehe resipi ni nuntut dari kak ipar kat Rasa.Tak la susah sangat nak membuatnya cuma antara rajin dan malas je.Semangat tu ada,tapi bila mikir ade ke yang nak makan? Tu yang kadang2 jadi lemau nak menguli.Akak tulis resipi kat sini buat rujukan akan datang.

Resipi Cheesetart
Untuk kulit
250gm Butter suhu bilik * penting
100gm gula caster/halus
Tepung ikut lembut- lebih kurang 450gm
* aritu buat 1/2 adunan dapat 34 biji,

Cara-cara: kacau dengan butter dan gula dengan sudu jek.Kacau rata2.Masukkan tepung sikit2.Sampai tak melekat2 di bekas adunan.Dah siap menguli tu keluarkan krim keju yang nak digunakan.Biar suhu bilik.Penting jangan simpan krim keju dalam freezer letak je kat tempat chill.
Simpan doh dalam peti ais 1/2jam sebelum diterap.tutup gan plastik tau.
Bila dah cukup timing baru terap pada acuan dah tu simpan jap lam peti ais sambil panaskan oven.dalam 15minit gitu.
Setkan pada suhu 175^ bakar 15-20minit- api atas bawah
* bakar separuh masak jek, intai2 jangan hangit.
Untuk krim keju tu bila dah bakar kulit dalam oven baru la mula memukul bahan krim keju sehingga kembang.

Krim Keju
250gm krim keju
-guna Tatura jek
50gm butter
60gm gula halus
1 biji telur gred B
Pukul sehingga kembang

Setelah kulit siap dibakar biar sejuk jap,pastu baru la mula letak krim keju tu.Buh sikit krim keju letakla inti yang disukai,tutup gan krim keju sampai penuh.Bole la dicorakkan ikut suka.Caranya ambil sedikit krim keju campurkan warna yang dusukai.Lorekkan beberapa garisan diatas cheesetart tadi dengan hujung lidi satay bahagian yang tajam tau.Pastu tarik lorekan dari tengah2 hingga ke bawah.bakar semula untuk 5 minit.Siap, biar sejuk jap baru keluarkan dari acuannya dengan cara pegang terbalik dan ketuk2 pelan2 dgn belakang sudu.Insya Allah mudah jek keluarkn cheesetart ni.

2 comments:

  1. Sedap sangat...coz pernah rasa yg 1st trial ngan k'su aritu..sampai sekarang terasa lg kesedapannya tau..hehe

    ReplyDelete
  2. Insya allah,nnti k ct godek lg..dah siap bole dtg jamu selera.

    ReplyDelete